TkS ved årets NTF’s landsmøte

Som leder av TkS kunne jeg dette år delta på landsmøtet som utstiller! De regionale odontologiske kompetansesentrene hadde i år som i fjor en felles stand for å vise igjen i det store bildet av tannmedisin. Møtet var godt besøkt noe som medførte strøm av mennesker, gjerne puljevis, på vei til og fra forelesninger eller en real handel. For meg var det hyggelig å treffe så utrolig mange kjente ansikter og få slå av en liten prat. Innimellom også få svare på spørsmål fra vitebegjærlige.

 

Ewa Hovden, vår forskningskoordinator, administrerte det hele slik at vi og fikk avlastning til å kunne oppdatere oss. NTF’s informasjonsmøte om kommunereformen engasjerte selvsagt meg som leder. Kjell Røynesdal som representant fra embetsverket drog ei historisk linje gjennom skiftende regjeringer femten år tilbake og frem til i dag som slik sett forklarer noe av det som nå skjer. President Camilla Hansen Steinum var i sin åpningstale av landsmøtet tydelig på at foreningen på det sterkeste har advart mot slik overgang utfra totalt manglende utredning i forkant av den politiske avgjørelsen. Bent Høie derimot, som fikk ordet etter presidenten ønsker tannhelsetjenesten inn i kommunen. Informasjonsmøtet gav senere en mer utfyllende forklaring på slikt standpunkt. Det står enorm politisk prestisje bak. Den lenge planlagte revisjonen av tannhelselovgivningen får vi høre nå bakes inn i ny lov om primærhelsetjenesten. Tannhelse går bokstavelig talt tilbake til kroppen. Uproblematisk er det ikke, men en taler om en eventuell foretaksoverdragelse hvor stillinger og ressurser følger med. Usikkerhet er allikevel knyttet til hva som kan skje på enda lengre sikt. 2020 er satt som aktuelt tidspunkt for hendelsen.

 

Dagen i dag handler nå i alle fall om tenner og de mange forhold knyttet til denne fantastiske anatomiske strukturen fra ektoderm. Tennenes omgivelser har også vår oppmerksomhet, og vi som lever på et sykehus har fokus på den vertikalisering som skjer. Tannleger er blitt påskyndet med henvisningsrett til spesialisthelsetjenesten. Om et halvt år starter vår spesialistkandidat i pedodonti opp sin praksis hos oss i Arendal. Christine Sofie Baumgartner presenterte da også sin spesialistoppgave på Lillestrøm. Hun har en spisskompetanse som klart kan benyttes på sykehus og inn i den offentlige tannpleie. Vi gleder oss til fortsettelsen og et fruktbart samarbeid med dere.

 

Arendal, november 2015

Jan Ingve Helvig

stand8Felles stand for Tannhelsetjenestens kompetansesentrene under landsmøte 2015

stand7

stand4

stand10