Vi intervjuet tannlegene - dette sier de om snus

Vi intervjuet tannlegene – dette sier de om snus

Snus er noe som har blitt svært populært i Norge i løpet av de siste ti årene. Som de fleste vet finnes det en del ulike stoffer i snus. Nikotin er nok best kjent. 

Siden vi i TKSOR får mange spørsmål om snus og om det er skadelig for tennene, så intervjuet vi noen av de mest kjente tannlegene-klinikkene i Norge (hovedsakelig fra Trondheim, Oslo, og Bergen) for å høre hva de mener. I denne teksten tar vi for oss noen av de viktigste punktene som kom opp, og som alle stort sett var enige om. Til slutt kan du se en huskeliste som en av tannlegene i Bergen ga oss når det kommer til snusing og tenner. 

Misfarging

Under intervjuene var det ett tema som kom opp veldig raskt: snusing misfarger tennene våre, og gir oss ofte et smil som ikke er så veldig sjarmerende. Dette er fordi snus inneholder fargestoffer som presser seg inn mellom de bittesmå sprekkene mange har i tennene. I tillegg kryper det inn i oppenrommet mellom tennene, noe som gjør at man ofte får en gulbrun ramme som omkranser dem. 

Er misfarging skadelig? 

Selve misfargingen i seg selv er ikke skadelig – det bare ser ikke så pent ut. 

Er gule tenner svakere enn hvite? 

Ikke nødvendigvis. Noen har gule tenner som de aldri får hull i; andre har kritthvite tenner som de alltid får hull i. Ofte kommer dette av hvilken genetikk man har, men også vaner som tannpuss og hvilken mat man spiser. 

Tilbaketrekt tannkjøtt

Dette punktet bekreftet nok det vi alle vet om snus: det får tannkjøttet til å trekke seg tilbake om man bruker stoffet lenge nok. Det som er synd er at når tannkjøttet har trukket seg tilbake, så kommer det aldri ned igjen. 

Er tilbaketrekt tannkjøtt skadelig? 

Når tannkjøttet trekker seg tilbake, så blottlegges tannhalsene. På samme måte som at en stolpe som står en meter ned i bakken er mer ustødig enn en som står fire meter ned, vil en blottet tannhals være lettere å skade enn en sunn tannhals som blir omkranset av tannkjøttet. Røttene kan også bli mer synlige, og de er ikke like sterke som den ytterste delen av tanna. Svaret er derfor at tilbaketrekt tannkjøtt kan være skadelig. 

Snusing og tenner – en huskeliste

Som vi lovte i starten skulle vi dele en liten huskeliste. Den fikk vi av Tannlege Bjelland & Co, en lokal tannlege i Bergen som legger stor vekt på å kommunisere god tannhygiene. Her er noen av tingene de vil at vi og våre lesere skal vite når det kommer til snusing og tenner: 

  • Snus er nok mer skadelig for Hollywood-smilet enn det er for tennene
  • Hvis man snuser, bør man prøve å begrense det til et par om dagen for å hindre at tannkjøttet trekker seg tilbake for mye
  • Noen sover med snus – det er bedre å la være, og å la tannkjøttet hvile
  • Selv om snusing ikke er like skadelig for tenner som sukker, så er det jo uansett ideelt å ikke gjøre det